Według nowych badań przeprowadzonych przez naukowców AllerGen w Quebecu, Ontario i Albercie, co najmniej jedna trzecia reakcji anafilaktycznych u dzieci wywołanych przez żywność ze znanym alergenem występuje pod nadzorem osoby dorosłej.

Odkrycie opublikowane w czasopiśmie Pediatric Allergy and Immunology pokazuje, że częste są przypadkowe ekspozycje na znany alergen pokarmowy u dzieci. W większości przypadków dzieci były pod nadzorem osób dorosłych innych niż rodzice dziecka.

"Żywność jest w większości przypadków przyczyną anafilaksji u dzieci zgłaszających się na oddział ratunkowy" - mówi starszy autor badania, dr Moshe Ben-Shoshan, alergolog i immunolog dziecięcy w Instytucie Badawczym Centrum Zdrowia Uniwersytetu McGill (RI-MUHC) oraz w Szpitalu Dziecięcym w Montrealu w MUHC. "Byliśmy ciekawi jak często rodzice i opiekunowie są obecni przy narażeniu na alergeny pokarmowe i jak często ma to związek z innymi czynnikami takimi jak problemy z etykietowaniem żywności."

Jest to pierwsze badanie oceniające czynniki ryzyka anafilaksji wywołanej przez żywność ze znanym alergenem pokarmowym u dzieci. Anafilaksja, znana jako nagła i potencjalnie zagrażająca życiu reakcja alergiczna została zdefiniowana w badaniu jako reakcja obejmująca co najmniej dwa układy narządów i / lub nagły spadek ciśnienia krwi.

Naukowcy zebrali dane z przypadków anafilaksji u dzieci z czterech kanadyjskich oddziałów ratunkowych w okresie od grudnia 2012 r. do kwietnia 2015 r.

"Nasz zespół stwierdził, że 31,5% przypadków anafilaksji miało miejsce pod nadzorem osoby dorosłej, a w większości przypadków (65%) nadzorujący dorosły nie był rodzicem dziecka" - mówi dr Ben-Shoshan

"Wyniki te podkreślają znaczenie zwiększenia edukacji i świadomości wśród wszystkich opiekunów dzieci uczulonych na żywność".

Źródło: sciencedaily.com