Zespół jajników policystycznych jest jednym z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych, które dotyczy około 5-10 procent kobiet w wieku rozrodczym i cechuje się nieprawidłowym poziomem hormonów. Naukowcy odkryli niedawno, że resveratrol – naturalny związek występujący w czerwonym winie oraz winogronach – może pomóc przywrócić równowagę hormonalną organizmu.
Chociaż dokładna przyczyna PCOS nie jest znana, związany jest on z nieprawidłowym poziomem hormonów w organizmie, w tym wysokim poziomem insuliny. Pacjentki z PCOS wytwarzają minimalnie większe ilości testosteronu i innych „męskich hormonów” niż przeciętne kobiety.
Wzrost ilości tych hormonów może przyczyniać się do wystąpienia niepłodności, wzrostu masy ciała, trądziku czy też nadmiernego owłosienia ciała, a oprócz tego sprzyja rozwojowi innych chorób, takich jak cukrzyca. Obecnie stosowana terapia polega na indywidualnym leczeniu objawów, takich jak niepłodność, hirsutyzm czy też otyłość, jak również stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych w celu zmniejszenia wytwarzania androgenów.
Według naukowców, nowe badanie, opublikowane w czasopiśmie Stowarzyszenia Endokronologicznego Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism jest pierwszym badaniem klinicznym oceniającym efekty endokrynologiczne i metaboliczne resveratrolu w PCOS.
Resveratrol znacząco obniża poziom testosteronu i DHEAS
Resveratrol jest antyoksydantem, obecnym w wielu roślinach, rodzajem polifenolu, nazywanym fitoaleksyną. Fitoaleksyna to substancja wytwarzana przez rośliny i chroniąca je przed chorobami. Resveratrol jest wytwarzany przez tkanki roślinne w odpowiedzi na infekcję grzybiczną, stres, uraz, infekcję lub podrażnienie światłem ultrafioletowym, i ma właściwości przeciwzapalne.
Czerwone wino, winogrona, maliny, orzechy ziemne i wiele innych roślin zawierają wysokie dawki resveratrolu. Badanie wykazało, że jest on powiązany ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej i nowotworów.
„Nasza praca jest pierwszym badaniem klinicznym wykazującym, że u pacjentek z PCOS resveratrol istotnie obniża poziom testosteronu, jak również siarczanu dehydroepiandrosteronu (DHEAS), innego hormonu, który może być przekształcany przez organizm do testosteronu,” twierdzi główny autor badania dr Antoni J. Duleba, z University of California-San Diego. „Substancja ta może pomóc wyrównać zaburzenia hormonalne, które odgrywają ważną rolę w PCOS.”
Uczestnicy badania byli rekrutowani przez Uniwersytet Medyczny w Poznaniu, do badania randomizowanego, z podwójnie ślepą próbą, z kontrolą placebo. Wszystkie z 30 kobiet zostały zakwalifikowane i włączone do badania, a następnie losowo przydzielone do dwóch grup, gdzie podawano im codziennie 1500 miligramów resveratrolu lub placebo.
Ocena, w postaci próbek krwi, została przeprowadzona na początku badania i powtórzona po 3 miesiącach terapii, w celu zbadania poziomu testosteronu i innych hormonów androgenowych.
Poprawa czynników ryzyka wystąpienia cukrzycy po suplementacji resveratrolu
U uczestniczek wykonywano również badanie tolerancji glukozy na początku i końcu badania, aby ocenić ryzyka wystąpienia cukrzycy. Wiele kobiet z PCOS wykazuje oporność na działanie insuliny w organizmie, przez co wytwarza jej większą ilość, aby to zrekompensować.
W grupie, która otrzymywała suplementację resveratrolu, Duleba wraz z zespołem zaobserwowali obniżenie poziomu testosteronu o 23,1 procent. W grupie przyjmującej resveratrol, poziom DHEAS obniżył się o 22,2 procenta, podczas gdy w grupie placebo nastąpił wzrost DHEAS o 10,5 procent.
Naukowcy odkryli, że resveratrol nie tylko reguluje hormony androgenowe, ale również koryguje czynniki ryzyka wystąpienia cukrzycy. W trakcie trwającego 3 miesiące badania, poziom insuliny obniżył się o 31,8 procent u kobiet otrzymujących resveratrol. Co więcej, z czasem trwania badania, uczestniczki przyjmujące resveratrol, stały się bardziej wrażliwe na działanie insuliny.
Dr Antoni J. Duleba: „Odkrycie to wskazuje, że resveratrol jest w stanie poprawić wrażliwość organizmu na insulinę i potencjalnie obniżać ryzyko rozwinięcia cukrzycy. Suplementacja tej substancji może pomóc zmniejszyć ryzyko problemów metabolicznych, powszechnie występujących u kobiet z PCOS.”
Dalsze badania zespołu mogą skupiać się na wyodrębnieniu mechanizmów stojących za korygowaniem przez resveratrol zaburzeń hormonalnych u kobiet z PCOS. Badacze podejrzewają kilka, wartych rozważenia, możliwych mechanizmów, takich jak bezpośrednie blokowanie aktywności specyficznych enzymów, hamowanie wzrostu komórek wydzielających hormony, a także poprawę insulinowrażliwości poprzez ciągłą redukcję poziomu insuliny.
Komentarze
[ z 3]
No cóż...po raz kolejny naukowcy udowadniają, że wszystko jest dla ludzi i że różnica pomiędzy lekarstwem, a trucizną jest bardzo niewielka. Trzeba nauczyć się ją wyznaczać i nie przekraczać, nawet kiedy człowieka kusi. Otóż alkohol wcale nie jest taki zły jakim się go czasami maluje. Jednak pod warunkiem, że zachowa się umiar w piciu co jednak dla wielu osób wydaje się być zbyt trudnym zadaniem. Nie mniej jednak jeśli chodzi o czerwone wino, to już od dawna naukowcy udowadniali, że ma ono bardzo wiele właściwości, które dla człowieka mogą być korzystne i poprawiać funkcjonowanie całego organizmu. Szkoda jednak że tak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że to nie chodzi o jakiekolwiek wino, ale musi to być wino raz, że z winogron, a dwa że wino czerwone. Tylko w takich trunkach można dopatrzeć się korzystnych właściwości wynikających z przyjmowania resweratrolu, czyli substancji o której mowa w tekście. W licznych już publikacjach i badaniach przeprowadzonych nad mieszkańcami basenu morza śródziemnomorskiego udowadniano, że to właśnie ta substancja jest przyczyną właściwego funkcjonowania organizmu i przynosi wiele korzyści zdrowotnych z których warto, by chorzy nie rezygnowali. Czyli trzeba zapamiętać, że lampka czerwonego wina do obiadu raczej będzie korzystna dla organizmu niż szkodliwa.
Coraz więcej badań pokazuje wskazania do picia czerwonego wina i ewentualne korzyści zdrowotne jakie mogą wynikać z takiego stanu rzeczy. To bardzo ważne, żebyśmy poznawali metody leczenia pacjentów dietą i zmagania się z różnymi problemami zdrowotnymi. To istotne, ponieważ jak się okazuje coraz więcej doniesień ze świata nauki pokazuje jak ważne dla ludzi jest, aby stosować dietę i właściwe żywienie jako sposób na leczenie i poprawę stanu zdrowia. Nie mam wątpliwości, że może to być bardzo pomocne w leczeniu różnych chorób, a nawet zapobieganiu ich powstawaniu. Szkoda, że w dalszym ciągu bagatelizuje się te kwestie i niestety, ale pacjenci cierpią nieraz z tego powodu. I na pewno nie wpływa to pozytywnie na ich zdrowie, nawet w sytuacjach kiedy można by samym dobrym odżywianiem poprawić stan zdrowia i ogólną kondycję organizmu.
Winoterapia jest znana od tysiącleci. Już w czasach starożytnych odkryto zdrowotne i pielęgnacyjne walory winorośli i wina. Wykopaliska archeologiczne, zapiski babilońskie oraz teksty staroegipskie świadczą o tym, że wino było wykorzystywane już w tamtym okresie zarówno jako środek odkażający, jak i leczniczy. Liście winogron stosowano jako środek przyspieszający gojenie się ran, natomiast zawarte w winie kwasy owocowe były wykorzystywane do szybkiej regeneracji naskórka13. Królowa Egiptu Kleopatra stosowała różne zabiegi z udziałem wina – swoją piękną cerę zawdzięczała nie tylko kąpielom w oślim mleku, ale również maseczkom ze sproszkowanego alabastru zmieszanego z winem, blask spojrzenia zaś – rozpuszczonym w winie perłom14. Mniej zamożne kobiety starożytnego Egiptu nacierały swoją skórę osadami po winie, nieświadomie wykorzystując siłę działania kwasów owocowych, zwanych współcześnie alfa-hydroksykwasami. Podobnie postępowały kobiety w Grecji. Ojciec medycyny Hipokrates badał lecznicze właściwości soku winogron z miodem, tj. tzw. miodu gronowego, otrzymywanego przez powolne odparowywanie wody z soku winogronowego. Miód gronowy stosowano wówczas jako lek wzmacniający15. Podczas święta greckich bachanaliów – Święta Dionizosa – winogronami smarowano zarówno twarz, jak i całe ciało, a następnie polewano się sokiem i młodym winem16. Rzymianie, a także jak ich przodkowie uważali, że w winie leży prawda o człowieku, w wodzie natomiast – jego zdrowie17. Podobnie jak starożytni, właściwości wina wykorzystywała królowa Szkocji, a później Francji – Maria Stuart, która używała wina do mycia twarzy. Zabieg ten był wykonywany w celu uzyskania jaśniejszego koloru skóry. Francuskie arystokratki na dworze króla Ludwika XIV do pielęgnacji skóry również używały wina. Arystokratki zmywały twarz winem, okładały się miąższem świeżych winogron, ciało zaś nacierały octem winnym. Podobnie czyniono w XIX w., gdzie wina używano do przemywania twarzy. Skóra po tego typu zabiegach stawała się bardziej aksamitna i jaśniejsza, odzyskiwała dawny blask18. Co istotne, współczesna medycyna udowodniła również, że kieliszek wina z jednej strony ma wpływ na poprawę humoru, z drugiej – wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ wino posiada silne właściwości pielęgnacyjne i lecznicze. Współczesne badania naukowe potwierdziły wpływ winoterapii na zdrowie i urodę. We współczesnej kosmetologii coraz częściej wykorzystuje się winną latorośl, która jest naturalną skarbnicą substancji regenerujących i oczyszczających organizm. I tak: – winogrona, a także ich sok przywracają równowagę kwasowo-zasadową organizmu; – w skórce winogron jest zawarta większość związków polifenolowych, mających działanie przeciwutleniające; – w skórce winogron odkryto resweratrol, który hamuje rozwój tkanki tłuszczowej, zwiększa spalanie tłuszczu, a także ma właściwości przeciwnowotworowe; – całe i mielone pestki, miąższ oraz skórki stanowią ścierniwo do peelingów; – wyciągi z liści i łodyg są źródłem cennych składników. Jak wspomniano powyżej, dobroczynne właściwości wina odkryto przed tysiącami lat, obecnie natomiast powraca się jedynie do znanych tradycji. Jedną z metod stosowanych w kosmetologii jest winoterapia. Korzenie winoterapii sięgają jeszcze średniowiecza, kiedy to damy dworu powszechnie stosowały tłoczony na zimno olej winogronowy, jako jeden z najskuteczniejszych zabiegów kosmetycznych. Początków nowoczesnej winoterapii natomiast należy szukać we Francji. Doktor Joseph Vercauteren, wybitny farmakolog, odkrył, że pestki winogron zawierają dużo polifenoli, popularnego obecnie przeciwutleniacza. Na bazie winogron zbieranych w rodzinnej posiadłości (Château Smith Haut Lafitte) Mathilda i Bertranda Thomasowie opracowali w 1995 r. wiodącą w winoterapii linię kosmetyków Caudalie. Pierwsze winne spa powstało zatem we Francji w 1999 r. w posiadłości Les Sources de Caudalie w rejonie Bordeaux. Po otwarciu pierwszego na świecie hotelu oferującego winoterapię małżeństwo Thomasów opatentowało nazwę Caudalie Vinothérapie. Od tego czasu praktycznie na całym świecie powstało szereg renomowanych vinotherapy spa. Niektóre z nich są zlokalizowane pośród winnic, zapewniając tym samym nie tylko wspaniałe, relaksujące widoki i otoczenie, ale także moût własnej produkcji. Pozostałe ośrodki oferują natomiast programy w oparciu o kosmetyki winoterapii, jak również koncentraty moût. Winoterapia przeciwdziała procesom starzenia, ponieważ wino ma silne właściwości pielęgnacyjne, a tym samym działanie antystresowe, rewitalizujące i energizujące. Stosowane zabiegi nie tylko pobudzają mikrokrążenie, produkcję kolagenu i elastyny, ale także odżywiają, nawilżają, wygładzają i napinają skórę. Ponadto zabiegi, w których wykorzystuje się działanie winogron, wzmacniają naczynia krwionośne, eliminują toksyny oraz zapobiegają zatrzymywaniu wody w tkankach. Wskazaniem do jej stosowania jest skóra dojrzała, sucha, mało elastyczna, wiotka, a także rozstępy oraz cellulit. W tym ostatnim przypadku zawarta w winie tanina ma bowiem działanie oczyszczające naczynia krwionośne, a także pobudza krążenie. Polifenole z wyciągu czerwonego wina, ze skórek owoców winogron oraz z pestek winogron są często spotykane w kosmetykach anti-aging. Związki polifenolowe, jedne z najsilniejszych utleniaczy, mają bowiem działanie przeciwrodnikowe i antyutleniające, przez co opóźniają efekty starzenia. Naukowcy porównują ich działanie z witaminami C i E. Skuteczność zastosowania winoterapii oceniają oni jako 20-krotnie większą niż działanie witaminy C i 50 razy większą niż witaminy E. Kolejnym atutem stosowania winoterapii w kosmetologii jest ograniczenie procesu namnażania się wirusów. Tym samym wspomaga się likwidację stanów zapalnych w obrębie skóry oraz naczyń krwionośnych. Ponadto polifenole mają też działanie przeciwhistaminowe, a zatem ograniczają reakcje neurosensoryczne (uczuleniowe). Stąd ich zastosowanie, szczególnie dla skóry wrażliwej. Na świecie funkcjonuje obecnie wiele ośrodków spa, w których wykorzystuje się winoterapię. Wśród najznakomitszych wymienia się: – Ekskluzywne vinotherapy spa, które są oferowane przez grupę Caudalie Vinotherapie® Spas. Grupa ta, poza swoim macierzystym Château Smith Haut Lafitte, jest właścicielem lub operatorem programów winoterapii w San Maurizio (Włochy), Marquis de Réscal (Rioja, Hiszpania), w północnej Kalifornii i w ostatnio uruchomionym Les Etangs de Corot pod Paryżem. – Wśród innych najbardziej renomowanych ośrodków wymieniane są ponadto: Hacienda iArzuaga w Ribera del Duero (Hiszpania), Spa Bourgogne (Francja), superekskluzywne Patios de Cafayate w argentyńskiej Calchaquí Valley, szwajcarski Lindner Alpentherme w Leukerbad, dwa ośrodki w Kanadzie (Kelowna, BC i St. Catharines, Ontario), a także w północnej Kalifornii. – W Polsce, podobnie jak na świecie, zabiegi winne w ośrodkach spa & wellness zyskują na popularności. I tak, w Polsce funkcjonuje wiele ośrodków spa, w których są wykorzystywane właściwości wina. Wśród najbardziej znanych wymienia się: – Młyn Klekotki na Mazurach. Jest to kameralne spa. Oferta zabiegów jest bogata. Ośrodek specjalizuje się w masażach oraz programach pielęgnacyjnych, w których wykorzystywane są właściwości wina. Do zabiegów na bazie wina wykorzystuje się kosmetyki hiszpańskiej firmy Kianty SPA. Zabiegi te mają działanie odmładzające. – Day Spa Masteria w Krakowie. Jedną z propozycji zabiegów, w których wykorzystuje się właściwości wina, jest „Szlachetna Maestria” – zabieg rewitalizująco-detoksykujący oparty na bazie wina, owoców cytrusowych i łupin kakao. Oferta ośrodków winoterapii jest różnorodna. Rodzaj zabiegów zależy od pomysłu. Wśród najbardziej znanych wymienia się: kąpiele w kadziach w soku z czerwonych winogron lub z dodatkiem wina i oleju z pestek winogron, peelingi, masaże regeneracyjne przy użyciu oliwy z pestek winogron, okłady z pulpy winogronowej, kompresy. Warto przy tym podkreślić, że do zabiegów winoterapii stosuje się grona, a nie powstałe z nich wino. Wino bowiem jest produktem fermentacji soku winogron i praktycznie nie ma żadnego zastosowania w kosmetologii. Obecnie w Polsce następuje nie tylko odradzanie się tradycji winiarskich, ale także rozwój nowych działów stosowanych w kosmetologii, tj. winoterapii. Stąd też mieszkańcy wsi decydują się na zakładanie gospodarstw agroturystycznych, w których zakładają winnice, a w miastach, miasteczkach, czy też na wsiach powstają salony spa, w których do zabiegów kosmetycznych wykorzystuje się kosmetyki zawierające winogrona, jego przetwory oraz moszcz winny. Naukowcy potwierdzają istotne znaczenia wina dla zdrowia, przy czym wskazują na odpowiednie jego wykorzystanie. Z dotychczasowych badań wynika, że właściwości wina mają dobroczynny wpływ na organizm ludzki, pod warunkiem że jest ono spożywane w ilościach: – dla kobiet: 1–2 lampki wina dziennie, – dla mężczyzn: 2–3 lampek wina dziennie. Zdrowotne właściwości wina zauważono w wielu aspektach. Szczególne są zwłaszcza właściwości wina czerwonego. Wino czerwone, w przeciwieństwie do wina białego powstającego z soku, powstaje jako produkt fermentacji całych owoców. I właśnie to zapewnia temu winu niezwykle dużą zawartość polifenoli. W czerwonym winie zawartych jest 1000–4000 mg/l polifenoli, podczas gdy białe wina mają jedynie 200–300 mg/l polifenoli. na mózg, gęstość kości, przebieg chorób kardiowaskularnych, a także na długość życia. Poniżej przedstawiono krótką charakterystykę pozytywnego oddziaływania wina na organizm człowieka. Polifenole zawarte w winie wykazują działanie antynowotworowe. Przeprowadzone badania naukowe wykazały, że: – resweratrol, kwercytyna, katechina czy epikatechiny hamują proliferację komórek linii raka sutka, w sposób zależny od dawki i czasu; – resweratrol i kwercetyna hamują także wzrost i proliferację oraz syntezę DNA w komórkach raka płaskokomórkowego jamy ustnej, a także hamują proliferację komórek linii raka prostaty, okrężnicy; – resweratrol zwalcza również komórki raka trzustki i nerek poprzez to, że zaburza funkcjonowanie komórek rakowych na poziomie mitichondrialnym, zwiększa ich wrażliwość przez wpływ na proteiny, które są składnikami błon komórkowych, ostatecznie powodując ich obumieranie. Jedną z właściwości polifenoli zawartych w winie jest silne działanie antyoksydacyjne. W organizmie ludzkim istnieje antyoksydacyjny system obronny. W jego skład wchodzą różne enzymy, mające na celu unieszkodliwianie związków o destrukcyjnym działaniu, tzw. rodników. Rodniki, które nie poddają się kontroli enzymatycznej, mogą być przyczyną wielu chorób, jak np.: chorób serca i układu krążenia, chorób nowotworowych, osteoporozy, zakażeń bakteryjnych i wirusowych, a nawet procesów starzenia. Polifenole bowiem hamują utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wiążą też jony żelaza i miedzi, co uniemożliwia powstawanie wolnych rodników. Badania wykazały także, że różne polifenole z czerwonego wina mają wpływ na utlenianie lipoprotein – LDL; najsilniejsze działanie mają epikatechiny i katechiny. Ponadto polifenole mogą też powodować obniżenie ciśnienia krwi. Suplementacja diety winem (1–2 lampek dziennie) skutkuje wzrostem zdolności antyoksydacyjnych organizmu. Polifenole mają też silne właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Badania przeprowadzone przez naukowców ze szwedzkiego uniwersytetu w Goteborgu wykazały, że polifenole zapobiegają demencji starczej. Spożywanie 1–2 lampek czerwonego wina dziennie może także obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Ponadto spożycie takiej ilości czerwonego wina może także pomagać w utrzymaniu prawidłowej gęstości kości. Prowadzone w wielu krajach badania epidemiologiczne dowiodły, że umiarkowane spożycie czerwonego wina wywiera efekt ochronny na serce, a co za tym idzie, znacznie zmniejsza śmiertelność z powodu chorób serca. Mianowicie, holenderscy uczeni (uniwersytet w Wageningen) stwierdzili, że umiarkowane codzienne spożycie czerwonego wina wpływa silnie na zmniejszenie ryzyka śmierci z powodu chorób układu krążenia, w tym choroby wieńcowej, powodując wydłużenie życia nawet o pięć lat. I tu znowu wskazano na pozytywne działanie polifenoli (szczególnie resweratrolu), które hamują aktywację granulocytów i płytek, tym samym przeciwdziałają chorobom kardiowaskularnym. Resweratrol powodował supresję adhezji płytek do kolagenu i fibrynogenu, co stanowi pierwszy etap aktywacji płytek. Działanie polifenoli z wina porównywano do działania aspiryny. Polifenole zawarte w winie również zmniejszają możliwość powstawania skrzepów. Ponadto winogrona, zwłaszcza czerwone winogrona hodowane bez użycia preparatów grzybobójczych, rozwijają na skórce warstwę zawierającą naturalne fungicydy, które są czynnikami mającymi pozytywny wpływ na serce. Warto też podkreślić, że czerwone winogrona mają około 10-krotnie większe stężenie naturalnych fungicydów niż białe winogrona. Niektóre gatunki czerwonych winogron mają szczególnie wysokie stężenia fungicydów – nawet 500%; są to tzw. winogrona muszkatowe (muskat), np. winogrona malaga, czy też winogrona – rodzynki z wyspy Samos. Reasumując powyższe rozważania, można stwierdzić, że polifenole wykazują ochronne działanie na mięsień sercowy, ponieważ mają one właściwości nie tylko przeciwmiażdżycowe, ale także właściwości ochraniające naczynia krwionośne. Można zatem zauważyć, że szczególne i bardzo istotne znaczenie dla zdrowia człowieka ma jeden ze związków polifenolowych, jakim jest resweratrol. Resweratrol jest fungicydem (naturalnym środkiem grzybobójczym), posiada największe możliwości przeciwutleniające spośród wszystkich związków polifenolowych zawartych w winie. Najwięcej resweratrolu występuje w winogronach pochodzących z chłodniejszych i wilgotniejszych regionów. Resweratrol: – jest środkiem na długowieczność; – hamuje rozwój tkanki tłuszczowej i zwiększa spalanie tłuszczu; – stymuluje metabolizm tkankowy; – ma działanie antynowotworowe – zaburza funkcjonowanie komórek rakowych już na poziomie mitochondrialnym, tj. już w pierwszym etapie procesu ich powstawania; – wpływa na choroby kardiowaskularne, np. przeciwdziała chorobie wieńcowej; – opóźnia proces rozpadu włókien kolagenowych; – eliminuje toksyny z organizmu; – zapobiega zatrzymywaniu wody w tkankach. ( publikacja: Małgorzata Rutkowska-Podołowska i Grzegorz Podołowski).