Witamina D i estrogeny już wykazały dobrze udokumentowane wyniki w poprawie zdrowia kości u kobiet. Nowe badanie z Chin sugeruje, że ta sama kombinacja może pomóc w zapobieganiu zespołowi metabolicznemu, konstelacji warunków, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy u kobiet po menopauzie.

Zespół metaboliczny pojawił się jako poważny problem zdrowotny, dotykający od 30% do 60% kobiet po menopauzie na całym świecie. Postęp otyłości brzusznej i chorób serca, które prowadzą do zespołu metabolicznego, znacznie wzrasta wraz z wiekiem kobiet i wydaje się być bezpośrednio związany z utratą estrogenów u kobiet w okresie pomenopauzalnym. W związku z tym niektórzy naukowcy zalecają stosowanie estradiolu u kobiet, które nie przekroczyły 6 lat po menopauzie, jako środka zapobiegającego chorobom serca.

Podobnie, witamina D jest związana z kilkoma markerami zespołu metabolicznego, w tym otyłości, hiperglikemii, insulinooporności i cukrzycy typu 2. Wykazano, że suplementacja witaminą D zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego w ciągu 20 lat obserwacji.

Ponieważ korzyści synergiczne witaminy D i estrogenu są już udokumentowane w celu poprawy zdrowia kości u kobiet, naukowcy w tym najnowszym badaniu z Chin przypuszczają, że ta sama interakcja może mieć wpływ na zespół metaboliczny. W badaniu przekrojowym wzięło udział 616 kobiet w wieku od 49 do 86 lat, które na początku badania nie przyjmowały estrogenów i suplementów witaminy D/wapnia. Stwierdzono, że istnieje pozytywna korelacja pomiędzy witaminą D i estradiolem.

W szczególności wyższa zawartość witaminy D wiązała się z korzystnym profilem lipidowym, ciśnieniem krwi i poziomem glukozy. Estradiol był ujemnie związany z cholesterolem, trójglicerydami i ciśnieniem krwi. Wyniki te sugerują synergiczną rolę witaminy D i niedoboru estradiolu w rozwoju zespołu metabolicznego u kobiet po menopauzie.

Wyniki opublikowano w artykule "Synergiczny wpływ niedoboru witaminy D i estradiolu na zespół metaboliczny u kobiet w okresie pomenopauzalnym w Chinach".

"W tym przekrojowym badaniu, niski poziom estradiolu zwiększył ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego u kobiet po menopauzie, które miały niedobór witaminy D" - mówi dr JoAnn Pinkerton, dyrektor wykonawczy NAMS. "Towarzystwo Endokrynologiczne zaleca poziom witaminy D wynoszący 30 ng/ml dla kobiet w okresie pomenopauzalnym. To, czy odpowiednie poziomy witaminy D poprawią nieszkieletowe korzyści sercowo-naczyniowe lub poznawcze, pozostaje przedmiotem dyskusji, a odpowiedzi oczekują na randomizowane dane z badań klinicznych"

Źródło: sciencedaily.com