Mleko krowie jest bogatym źródłem wapnia. W powszechnej opinii spożywanie mleka i jego pochodnych powinno chronić przed rozwojem osteoporozy i zmniejszać ryzyko złamań związanych z osłabieniem struktury kości. Jednak już nie zawsze tradycyjne prawdy znajdują odzwierciedlenie w badaniach naukowych.

Na łamach British Medical Journal ukazały się wyniki badania oceniającego związek pomiędzy ilością przyjmowanego mleka a ryzykiem złamań kości oraz umieralności ogólnej.

Do badania włączono 2 duże grupy pacjentów ze Szwecji – 61 433 kobiety (w wieku od 39 do 74 lat) oraz 45 339 mężczyzn (w wieku od 45 do 79 lat). Badani uzupełniali kwestionariusze dotyczące stosowanych nawyków żywieniowych. W celu oceny związku pomiędzy spożywaniem mleka a ryzykiem złamań i umieralnością wykorzystano analizę wieloczynnikową.

Średni czas obserwacji wyniósł 20,1 roku. W tym czasie odnotowano złamanie kości u 17 252 kobiet, z tego w 4259 przypadkach złamanie dotyczyło kości udowej. W czasie badania zmarło 15 541 pacjentek. Hazard ratio (HR) dla zgonu w podgrupie przyjmującej 3 lub więcej szklanek mleka dziennie w porównaniu z osobami spożywającymi <1 szklanki wyniósł 1,93 (95% CI 1,8-2,06). HR zgonu dla każdej szklanki mleka wynosił 1,15 dla kobiet i 1,03 dla mężczyzn. Nie obserwowano związku pomiędzy ryzykiem złamań kości (w tym kości udowej) a ilością przyjmowanego mleka. W 2 podgrupach stwierdzono związek pomiędzy przyjmowaniem większej liczby szklanek mleka a obecnością 8-isoPGF2alfa (markera stresu oksydacyjnego)w moczu oraz interleukiny 6 (markera stanu zapalnego) w surowicy.

Wyniki badania wskazują, że przyjmowanie większej ilości mleka nie tylko nie jest związane z zmniejszeniem ryzyka złamań, ale może korelować z wyższym ryzykiem zgonu. Obserwacyjny charakter badania nakazuje ostrożne wyciąganie wniosków z tych zaskakujących danych.

Konrad Patena. [Opublikowano dnia: 2014-11-19]. Mleko a ryzyko złamań – zaskakujące dane z BMJ. Protokół dostępu: http://www.chirurg.pl/doniesienia/34512 [Pobrano dnia: 2014-11-26].