Orzechy są znane z tego, że pomagają zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego, stresu oksydacyjnego i cukrzycy oraz mogą wywierać ochronny wpływ na spadek funkcji poznawczych w starszym wieku. Do tej listy korzystnych skutków zdrowotnych możemy teraz dodać nowe dowody z badania przeprowadzonego przez Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), ośrodka wspieranego przez „la Caixa”. Badanie, opublikowane w European Journal of Epidemiology, wykazało powiązania między dietą matczyną bogatą w orzechy stosowaną w pierwszym trymestrze ciąży a poprawą rozwoju neurologicznego u dziecka.

Badanie przeprowadzone w Hiszpanii objęło ponad 2200 par matek i dzieci zapisanych do kohort należących do projektu INMA w Asturii, Guipuzcoa, Sabadell i Walencji. Informacje na temat spożycia orzechów przez ciężarne kobiety uzyskano z kwestionariuszy dotyczących nawyków żywieniowych, które matki wypełniły w pierwszym i ostatnim trymestrze ciąży. Rozwój neuropsychologiczny dzieci oceniano za pomocą kilku sprawdzonych na skalę międzynarodową standardowych testów 18 miesięcy, 5 lat i 8 lat po urodzeniu.

Analiza wyników wykazała, że grupa dzieci, których matki jadły więcej orzechów w pierwszym trymestrze ciąży, uzyskała najlepsze wyniki we wszystkich testach mierzących funkcje poznawcze, uwagę i pamięć operacyjną.

„To pierwsze badanie mające na celu zbadanie możliwych korzyści z jedzenia orzechów w okresie ciąży w odniesieniu do rozwoju neurologicznego dziecka w dłuższej perspektywie czasu. Mózg przechodzi szereg złożonych procesów w czasie ciąży, a to oznacza, że odżywianie matki jest czynnikiem decydującym w jego rozwoju u płodu i może mieć długotrwałe skutki odległe, wyjaśnia dr Florence Gignac, badaczka ISGlobal i pierwsza autorka próby badawczej. „Rodzaje orzechów, które wzięliśmy pod uwagę w tym badaniu, to orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, piniowe i laskowe. Uważamy, że obserwowane korzystne efekty mogą wynikać z faktu, że orzechy dostarczają wysokich dawek kwasu foliowego, a zwłaszcza niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak kwasy omega-3 i omega-6. Składniki te mają tendencję do gromadzenia się w tkance nerwowej, szczególnie w czołowych obszarach mózgu, które odpowiadają za pamięć i funkcje wykonawcze. ”

Korzyści opisane w tym badaniu zaobserwowano w grupie matek, które zgłosiły najwyższe spożycie orzechów - średnia tygodniowa tuż poniżej trzech 30g porcji. Jest to nieco mniej niż średnie tygodniowe spożycie zalecane w poradniku zdrowego odżywiania opublikowanym przez Hiszpańskie Towarzystwo Żywienia Społecznego (SENC: Guía de la alimentación saludable), które wynosi od trzech do siedmiu porcji na tydzień. „To pozwala nam myśleć, że matki spożywające tę zalecaną tygodniową średnią, mogą odnieść znacznie większe korzyści”, wyjaśnia dr Gignac. Szacowane spożycie orzechów w Hiszpanii jest ponad dwukrotnie wyższe niż średnia europejska (4,8 g vs. 2,2 g).

W badaniu analizowano również spożycie orzechów przez matki w trzecim trymestrze ciąży, ale w tym przypadku nie zaobserwowano żadnych powiązań z otrzymanymi wynikami neuropsychologicznymi lub stwierdzone związki były słabsze. „Nie po raz pierwszy zaobserwowaliśmy bardziej wyraźne efekty, gdy ekspozycja występuje na określonym etapie ciąży. Choć nasze badanie nie wyjaśnia przyczyn różnicy między pierwszym a trzecim trymestrem, literatura naukowa spekuluje, że rytm rozwoju płodu jest różny w czasie ciąży i istnieją okresy, w których rozwój jest szczególnie wrażliwy na dietę matczyną ”- wyjaśnia dr Jordi Júlvez, badacz ISGlobal i jeden z autorów próby badawczej.

„W każdym razie”, dodaje dr Júlvez, „ponieważ jest to pierwsze badanie mające na celu zbadanie tego efektu, musimy traktować wyniki z ostrożnością i pracować nad ich modyfikacją w przyszłości z uwzględnieniem większej liczby badań kohortowych oraz randomizowanych z grupą kontrolną”.

Źródło: sciencedaily.com