Regularne spożywanie smażonych potraw wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny lub z przyczyn kardiologicznych u kobiet po menopauzie.

Pokarmy takie jak smażony kurczak, smażone ryby / skorupiaki wiązały się z większym ryzykiem zgonu z powodu choroby serca, szczególnie wśród młodszych kobiet w badaniu (w wieku 50-65 lat).

Naukowcy sugerują, że zmniejszenie spożycia smażonych potraw, zwłaszcza smażonego kurczaka, ryb i skorupiaków może mieć pozytywny wpływ na zdrowie publiczne.

Nawet jedna trzecia dorosłych w Ameryce Północnej codziennie korzysta z fast foodów, a poprzednie badania sugerują, że większe spożycie smażonego jedzenia wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób serca. Ale dowody na temat ryzyka śmierci związanego z jedzeniem smażonych produktów są ograniczone i podlegają wielu dyskusjom.

Aby rozwiązać ten problem amerykańscy naukowcy badali związek smażonego jedzenia ze śmiercią z jakiejkolwiek przyczyny, w szczególności z powodu nowotworu lub choroby serca.

Wykorzystali oni dane z kwestionariusza do oceny diety 106966 kobiet w wieku od 50 do 79 lat, które zapisały się do Inicjatywy Zdrowia Kobiet (WHI) w latach 1993-1998 i analizowano te informacje do lutego 2017r.

W tym czasie doszło do 31 588 zgonów, w tym 9 320 zgonów związanych z sercem, 8 358 zgonów z powodu raka i 13 880 z innych przyczyn.

Badacze przyjrzeli się całkowitej i specyficznej konsumpcji różnych smażonych potraw, w tym: smażonego kurczaka, smażone ryby, kanapki rybne i smażone skorupiaki (krewetki i ostrygi) oraz inne smażone potrawy, takie jak frytki, chipsy tortilla i tacos.

Po uwzględnieniu czynników potencjalnie wpływowych, takich jak styl życia, ogólna jakość diety, poziom wykształcenia i dochód, naukowcy stwierdzili, że regularne spożywanie smażonych potraw wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, a konkretnie ze zgonem związanym z przyczyn kardiologicznych: zjadanie jednej lub więcej porcji dziennie powodowało o 8% wyższe ryzyko w porównaniu z nie jedzeniem smażonych potraw.

Jedna lub więcej porcji smażonego kurczaka dziennie wiązała się z 13% wyższym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny i 12% większym ryzykiem zgonu związanym z problemami z sercem.

Podobnie, jedna lub więcej porcji smażonych ryb / skorupiaków dziennie wiązało się z 7% wyższym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny i 13% większym ryzykiem zgonu z powodu chorób kardiologicznych.

Naukowcy w tym badaniu nie znaleźli jednak żadnych dowodów na to, że jedzenie smażonego jedzenia było związane ze śmiercią z powodu raka.

Kobiety, które spożywały smażone potrawy częściej były młodsze, nie były pochodzenia rasy białej, częściej posiadały niższe wykształceniem i dochody. Bardziej prawdopodobne w tej grupie było palenie tytoniu, mniejsza aktywność fizyczna i dieta o niższej jakości.

Jest to badanie obserwacyjne, które uwzględnia tylko kobiety w USA, więc może nie mieć szerszego zastosowania, podkreślają naukowcy.

"Ograniczenie spożycia smażonych potraw, szczególnie smażonego kurczaka i smażonych ryb / skorupiaków, może mieć klinicznie znaczący wpływ na całe spektrum zdrowia publicznego" - podsumowują.

Źródło: sciencedaily.com