Twój portal informacji medycznej

Oceń nasz portal

Jak podoba Ci się nasza nowa strona internetowa?



Głosowanie i oglądanie wyników są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się.

Aktualizacja bazy 2024-03-29 01:44:35

Tagi: żywienie

Naukowiec z SGGW: owady mogą być źródłem białka, tłuszczu i związków bioaktywnych
08:55 25 PAŹ 20230

Naukowiec z SGGW: owady mogą być źródłem białka, tłuszczu i związków bioaktywnych

W owadach mogą występować np. związki bioaktywne, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka - zauwaza Radosław Bogusz z SGGW, badacz jakości żywności produkowanej z owadów. I dodaje, że owady postrzegane są u nas na razie negatywnie - "jako potencjalne zagrożenie, a nie źródło...

12:07 12 WRZ 20230

Jak szkodzi objadanie się?

Przełyk wypełnia się dodatkową ilością kwasu żołądkowego i może pojawić się zgaga. Serce przyspiesza, aby podnieść metabolizm i strawić nadmierną ilość jedzenia. Żołądek się rozszerza, aby je pomieścić, uciska na inne organy i powoduje dyskomfort. Wątroba i trzustka muszą się wysilić, aby...

09:34 02 SIE 20230

Innowacje w żywieniu. NCBR dofinansuje 30 projektów

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłosiło wyniki pierwszego konkursu w ramach Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. W wyniku oceny merytorycznej 30 projektów zostało rekomendowanych do dofinansowania na kwotę ponad 136 milionów...

16:09 05 LIP 20226

Prof. Struciński: śladowe pozostałości pestycydów w żywności nie stwarzają ryzyka dla człowieka

Pestycydy są nam wciąż niezbędne, aby zapewnić żywność rosnącej populacji naszej planety. Śladowe ilości pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w żywności, nie stwarzają ryzyka dla człowieka, a wiele obaw wynika z niezrozumienia i przekazywania niepełnych, często nierzetelnych informacji...

10:09 08 LIP 20210

Kielce: Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – certyfikat dla ŚCO

Świętokrzyskie Centrum Onkologii otrzymało certyfikat „Szpitala Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”. To potwierdzenie, że w ŚCO przestrzegane są najwyższe standardy w zakresie leczenia żywieniowego oraz zapewniona jest odpowiednia opieka każdemu pacjentowi ze specjalnymi...

07:35 05 LIP 20210

Do końca 2022 r. na SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

SGGW zaczyna budowę Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych (ICNŻ). Planowane są tam szeroko zakrojone badania nad żywieniem i jego wpływem na zdrowie. Naukowcy mają opracowywać m.in. innowacyjne receptury produktów żywieniowych. Budowa Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych w Szkole Głównej...

07:38 27 KWI 20210

Studenci SUM na fantomach będą się uczyć zasad żywienia enteralnego

Studenci Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach będą mogli z użyciem fantomów uczyć się zasad żywienia enteralnego, czyli dożołądkowego i dojelitowego, z możliwością założenia sondy nosowo-żołądkowej i obsługi gastrostomii.Uczelnia właśnie podpisała umowę na grant edukacyjny z Fundacją...

20:23 16 CZE 20200

Rekomendacje spożycia mięsa w aspekcie prewencji wybranych chorób dietozależnych [AKTUALIZACJA]

Data publikacji: 16 kwietnia 2020r. Mięso jest istotnym składnikiem diety człowieka, dlatego jego obecność uwzględniono w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dedykowanej dzieciom, osobom dorosłym oraz osobom starszym[1]. Niniejszy artykuł prezentuje określone rekomendacje dotyczące...

12:57 21 MAJ 20200

Wspomaganie odporności organizmu dietą [AKTUALIZACJA]

Data publikacji: 15 kwietnia 2020r. Prawidłowo działający układ odpornościowy jest odpowiedzialny za zwalczanie patogenów chorobotwórczych. O ile w przypadku infekcji bakteryjnych układ immunologiczny może liczyć na dodatkowe wsparcie w postaci podanych antybiotyków, tak w przypadku chorób...

12:06 02 KWI 20200

Postaw na indyka

Mięso w diecie człowieka zajmuje ważne miejsce. Eksperci rekomendują jego obecność w jadłospisie niezależnie od wieku, co potwierdza Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, zaktualizowana niedawno przez Instytut Żywności i Żywienia. Jej autorzy umieszczają mięso obok ryb, jaj i roślin...