Twój portal informacji medycznej

Oceń nasz portal

Jak podoba Ci się nasza nowa strona internetowa?



Głosowanie i oglądanie wyników są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się.

Aktualizacja bazy 2024-03-28 01:43:22

Tagi: zdrowe odżywianie

Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego
16:46 04 MAR 20240

Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego

Obniżenie ciśnienia krwi i tętna, lepszy poziom cukru, poprawa synchronizacji z rytmem dobowym – między innymi na takie korzyści płynące ze stosowania postu przerywanego zwrócili uwagę naukowcy z Holandii i Danii. Jak przekonują, ludzie są ewolucyjnie dobrze przystosowani do strategii niejedzenia...

12:19 20 GRU 20230

Świąteczne smaki w zdrowym wydaniu. E-book z przepisami od NFZ

Narodowy Fundusz Zdrowia przygotował e-book, który pomoże w przyrządzeniu świątecznych potraw w zdrowszym wydaniu, bez wielogodzinnych przygotowań w kuchni. E-book "Świąteczne smaki w zdrowym wydaniuotwiera się w nowej karcie" to zbiór przepisów z pomysłami na nowe, zdrowsze wersje tradycyjnych dań...

15:00 04 PAŹ 20230

Naukowcy o wyzwaniach związanych z żywnością i o tym, co będą jeść nasze wnuki

W 2060 r., zgodnie z prognozami ONZ, liczba ludności na Ziemi osiągnie 10 miliardów. Przeludnienie planety, a z drugiej strony kryzys klimatyczny, generują nowe wyzwania, jeśli chodzi o produkcję i dystrybucję żywności – podkreślali naukowcy podczas debaty, która odbyła się na Festiwalu Nauki w...

08:34 04 LIP 20230

Naukowiec radzi, jak udoskonalić produkty piekarnicze dla osób z zespołem jelita drażliwego

Nawet co 5 osoba może chorować na zespół jelita drażliwego. Objawy można łagodzić poprzez dietę eliminującą określone związki występujące w żywności. Badaczka z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie proponuje metody takiego wytwarzania produktów piekarniczych, aby zachowały one...

09:31 15 LIS 20227

Polscy naukowcy opracowali narzędzie do oceny właściwości immunomodulujących diety

Polscy naukowcy opracowali indeks POLA - dzięki któremu możliwe jest oszacowanie, czy dana osoba dostarcza wraz z dietą odpowiednią ilość składników niezbędnych do optymalnego funkcjonowania układu immunologicznego. W dużym uproszczeniu można przyjąć, że poszczególne składniki pokarmowe wchodzą w...

06:31 28 WRZ 20220

Eksperci: system znakowania produktów Nutri-Score może wprowadzać w błąd

System znakowania produktów Nutri-Score może wprowadzać konsumentów w błąd poprzez m.in. promocję produktów ultraprzetworzonych na niekorzyść żywności naturalnej czy nisko przetworzonej – wynika z raportu opracowanego przez badaczy z Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM. Komisja Europejska prowadzi prace...

12:06 02 KWI 20200

Postaw na indyka

Mięso w diecie człowieka zajmuje ważne miejsce. Eksperci rekomendują jego obecność w jadłospisie niezależnie od wieku, co potwierdza Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, zaktualizowana niedawno przez Instytut Żywności i Żywienia. Jej autorzy umieszczają mięso obok ryb, jaj i roślin...

08:59 08 LIP 20190

Powstanie standard żywienia szpitalnego dla kobiet w ciąży

Ministerstwo Zdrowia zamierza pilotażowo zwiększyć dofinansowanie na szpitalne wyżywienie dla kobiet w ciąży i w okresie poporodowym. Pilotaż ma objąć poprawę jakości jedzenia, a także konsultacje dietetyczne, poradnictwo i edukację. Projekt rozporządzenia trafił właśnie do konsultacji. 1...

10:17 30 STY 20190

Nowa piramida żywienia: dieta równie ważna, jak sen i wysiłek fizyczny

Sposób odżywiania się jest równie ważny, jak sen i wysiłek fizyczny, dlatego jako postawę nowej piramidy zdrowego żywienia dla dzieci proponujemy aktywność fizyczną oraz właściwe wysypianie się – powiedział prof. Mirosław Jarosz podczas IV Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie. Dwudniowy...

15:35 21 STY 20198

IV Narodowy Kongres Żywieniowy

Instytut Żywności i Żywienia zaprasza do udziału w IV Narodowym Kongresie Żywieniowym, który odbędzie się w dniach 25-26 stycznia 2019 roku na PGE Stadionie Narodowym w Warszawie. Celem tegorocznego wydarzenia jest znalezienie odpowiedzi na pytanie: dlaczego nie udaje się powstrzymać narastania...